04 | 05 | 2024

«БЕЗПЕЧНИЙ ІНТЕРНЕТ ТА МЕДІАГРАМОТНІСТЬ». Депутати ДПДР та лідери ДРРС «СТРІЛА» вчилися впевнено плавати в океані інформації

24 листопада до Центру позашкільної освіти Дарницького району завітали цікаві гості, втім, як і завжди цікаві.

Робоче засідання лідерів учнівського самоврядування, за традицією, розпочалося з виконання Державного Гимну України.

Діти разом з дорослими – гостями нашого закладу, керівництвом ЦПО, координаторами парламентських комітетів вшанували пам’ять жертв Голодомору в Україні 1932-1933 років хвилиною мовчання.

Лідери ДРРС «СТРІЛА», депутати ДПДР взяли участь у тренінгу «Медіаграмотність сучасної молоді». Цей інтерактивний захід спеціально організовано для учнівської молоді Києва та, зокрема, для лідерів учнівського самоврядування в рамках проекту «Безпечний Інтернет та медіаграмотність». Його презентація відбулася ще 31 жовтня в інноваційному парку «UNIT.Citу» і першими, хто долучилися до програми навчання цього проекту, стали лідери ДРРС «СТРІЛА» та Дитячий парламент Дарницького району.

Організаторами проекту виступили Департамент освіти і науки міста Києва спільно зі Службою безпеки України та за підтримки Всеукраїнського громадського центру «Волонтер». Захід організовано у рамках місяця кібербезпеки в Україні.

Проект спрямовано на формування в учнівської молоді навичок інформаційної безпеки під час користування соціально орієнтованими ресурсами мережі Інтернет.

Перед дітьми виступила начальник відділу позашкільної освіти Департаменту освіти і науки міста Києва Вікторія Ткаченко, вона наголосила на актуальності проблем з безпекового поводження дітей в мережі Інтернет і розповіла про основні завдання проекту та очікувані результати.

Також, про те, що небезпека в соціальних мережах та в Інтернеті в цілому останнім часом стали справжньою інформаційною проблемою розповів і головний спеціаліст відділу позашкільної освіти Департаменту освіти і науки міста Києва Олександр Сергєєв.

І Вікторія Ткаченко і Олександр Сергєєв наголосили у своїх меседжах, що найбільш уразливі в інформаційному просторі є саме діти. Вони не знають як перевіряти інформаційні джерела, вірять вирваним з контексту словам та не звертають уваги на факти.

Аби виправити цю ситуацію в Україні і було започатковано відповідний проект - «Безпечний інтернет та медіаграмотність».

Тренерка Всеукраїнського громадського центру «Волонтер» Вікторія Янковець довела дітям основну тезу тренінгу про те, що медіаграмотна людина – це та, яка вміє аналізувати інформацію, критично її оцінювати та самостійно робити правильні висновки.

Разом із своїми помічницями-волонтерками вони навчали дітей розпізнавати фейкові новини на реальних прикладах, а також закликали їх не ділитися у мережі особистою інформацією, аби не зашкодити собі та іншим.

Діти обговорювали і приймали єдині правила і порядок роботи з інформацією, створювали образ медіаграмотної людини, розробляли алгоритм організації і проведення навчально-консультативного заходу, обирали найкращі форму та метод проведення роз’яснювальної роботи з медіаграмотності у своїх закладах освіти.

Цікавими і повчальними були також виступи представників СБУ. Діти ставили їм багато запитань щодо відкритості та захищеності конфединційної, приватної інформації у соцмережах та месенджерах, як поводити себе вразі погроз, спроб маніпулювання, шантажу та примушення до якихось протиправних або небезпечних для власного життя дій. Отримали відповіді та корисні поради від фахівців з інформаційної безпеки.

За словами експерта з кібербезпеки СБУ Олександра, загрозу через Інтернет для Національної безпеки України в цілому та для окремої людини зокрема, у тому числі й для дитини, представляють не лише люди із злочинними намірами або які є психічно хворими, неадекватними, а й певні, спеціально створені групи в соцмережах, пабліки замаскованих спецслужб інших держав, зокрема Росії, яка вже кілька років веде гібридну війну проти нас. Це країна яка має багаточисельну «армію» бійців інформаційного фронту, з метою впливати на нашу свідомість та схиляти до антидержавних, протиправних дій тощо. Він зауважив, що українські школярі не раз потрапляли під вплив російської пропаганди, і дехто з них вже є учасниками кримінальних справ за поширення антидержавницької інформації, заклики до насильницьких дій, повалення конституційного ладу та спонукання до скоєння злочинів, суїцидів тощо.

Експерт з кібербезпеки СБУ зауважив, що наші «гібридні» вороги нині використовують соціальні мережі та Інтернет загалом для втручання у внутрішні справи України. За його словами, в Києві теж траплялися випадки залучення до цієї пропагандистської протиправної діяльності місцевих школярів. Отже, мета проекту «Безпечний інтернет та медіаграмотність» навчити дітей основам безпекового поводження в мережі, як розрізняти правду від брехні, як не піддаватися на провокації і не поширювати фейкову інформацію.

Інший тренінг цього дня на тему: «Як не загубитися у медіапросторі» провела головний редактор дитячої газети «Міст-М» інформаційно-творчого агентства «ЮН-ПРЕС» при Київському Палаці дітей та юнацтва Оксана Гаврилюк, а інтерактивний семінар «Піар»  - Анжеліка Досенко, доцент кафедри реклами та зв’язків з громадськістю Київського університету імені Бориса Гринченка.

Експерти, використовуючи діалог з дітьми з елементами ділової гри, розібрали особливості сучасних мас-медіа, канали інформації та комунікацій, методи і способи збирання, обробки та донесення інформації, розповіли, як, застосовуючи друковану пресу, теле-радіоконтент, можна і потрібно впливати на аудиторію, формувати прогресивний, конструктивний інформаційний простір і об’єктивне уявлення про події навколо. Також роз’яснили основи рекламної діяльності, піару, яким чином написати ефективний рекламний текст та донести його до адресної аудиторії. Лідери спробували у командний спосіб створити власний комплекс PR-заходів для рекламування своїх закладів освіти.

Запрошені фахівці навчили дітей основам медіаграмотності, піару, як створювати пізнавальний контент і безпечно поводити себе у різних месенджерах, соціальних мережах та загалом в Інтернеті, а також як аналізувати інформацію, особливо отриману з всесвітньої мережі; вміти критично її оцінювати та самостійно приймати адекватні рішення щодо її сприйняття.

Аналогічні тренінгові заняття плануються провести у всіх закладах освіти Києва, в усіх обласних центрах України.

Інф. ПРЕС-Комітету Дитячого парламету Дарницького району

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - https://druo.inet.ua/images/2018/parlament/15

ВІТАЄМО З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ

Останні документи

Розпорядження Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації від 20.12.2023 № 856 "Про закріплення за закладами дошкільної освіти Дарницького району міста Києва території обслуговування"

Розпорядження Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації від 20.12.2023 № 856 "Про закріплення за закладами дошкільної освіти Дарницького району міста Києва території обслуговування"

Розпорядження Дарницької РДА від 04.10.2022 № 431 "Про визначення розміру плати для батьків за харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти Дарницького району м.Києва"

Розпорядження Дарницької РДА від 04.10.2022 # 431 "Про визначення розміру плати для батьків за харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти Дарницького району м.Києва". 

Наказ № 33 від 31.01.2022 Про режим роботи управління освіти Дарницької районної в місті Киеві державної адміністрації на період дії карантину

Наказ № 33 від 31.01.2022 Про режим роботи управління освіти Дарницької районної в місті Киеві державної адміністрації на період дії карантину

Наказ № 247 від 14.05.2021 "Про визначення відповідальної особи в управлінні освіти Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації за завантаження наборів даних"

Наказ № 247 від 14.05.2021 "Про визначення відповідальної особи в управлінні освіти Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації за завантаження наборів даних"

Розпорядження Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації від 23.02.2021 № 86 Про визначення розміру плати для батьків за харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти та школі-дитячому садку І ступеня Пролісок Дарницького район

Розпорядження Дарницької районної  в місті Києві державної адміністрації від 23.02.2021 № 86 "Про визначення розміру плати для батьків за харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти та школі-дитячому садку І ступеня "Пролісок" Дарницького району м.Києва"

Розпорядження вд 18.02.2021 № 75 Про закріплення за закладами загальної середньої освіти Дарницького району міста Києва територій обслуговування

Розпорядження вд 18.02.2021 № 75 Про закріплення за закладами загальної середньої освіти Дарницького району міста Києва територій обслуговування