19 | 04 | 2024

МИ ВСІ МАЄМО ПРАВО І ПРАВА! На підтримку правопросвітницького проекту «Я маю право!»

Указом Президента України від 14.11. 2017 № 361/2017 -  2018 рік проголошено Роком реалізації проекту «Я маю право!». 

Цей проект запроваджено з метою формування у суспільстві правової культури та правової свідомості, сприяння підвищенню рівня знань та поінформованості громадян щодо реалізації та захисту своїх прав.

За планом заходів на 2018 рік щодо реалізації цього проекту передбачено зокрема: інформування громадян про гарантовані їм Конституцією та законами України права у відповідних сферах, зокрема через засоби масової інформації, шляхом запровадження телефонних «гарячих ліній», організації зустрічей з громадянами за місцем проживання, виготовлення та розповсюдження відповідних інформаційних матеріалів; здійснення комунікаційних заходів з метою реалізації зазначеного проекту тощо.

Обласним державним адміністраціям, КМДА та районним у місті Києві  державним адміністраціям доручено забезпечити розроблення та виконання відповідних регіональних (районних) планів заходів, спрямованих на реалізацію правопросвітницького проекту «Я маю право!». Це має здійснюватися шляхом проведення відповідної інформаційно-роз’яснювальної роботи, у тому числі у ЗМІ; запровадження відповідних телепрограм, відеороликів, орієнтованих на підвищення рівня правової культури та правової свідомості громадян; проведення із залученням закладів освіти, закладів культури, установ, організацій олімпіад, конкурсів та інших заходів, спрямованих на підвищення рівня знань громадян щодо гарантованих їм Конституцією та законами України прав у різних сферах суспільного життя.

Органам місцевого самоврядування рекомендовано сприяти забезпеченню реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право!».

Учнівське самоврядування Дарницького району, як невід’ємна частина громадського самоврядування, що забезпечує захист прав і інтересів учнів, й їхню участь в управлінні закладом освіти, приєдналася до цього проекту. Зокрема, Дитячим парламентом та Дарницькою районною радою старшокласників «СТРІЛА» були налагоджені партнерські стосунки з Третім київським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Фахівці-юристи Центру брали участь в робочому засідання ДПДР, надавали правову допомогу дітям, рекомендації щодо розробки Порад для батьків, учнів, вчителів.

Директор Центру Юрій Рудих розповів парламентарям про основні завдання системи безоплатної правової допомоги, особливості роботи Центру, запросив депутатів ДПДР та лідерів ДРРС «СТРІЛА» його відвідати та погодився у подальшому консультувати дітей з правових питань, відкликатися на запрошення щодо проведення фахівцями Центру цікавих лекцій та тренінгів.

Одне із багатьох робочих засідань Дитячого парламенту Дарницького району присвятили розробці Порад батькам учнів закладів освіти. Це був перший етап хакатону учнівського самоврядування Дарницького району в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я маю право!».

Юні парламентарі Дарниці та лідери учнівського самоврядування підхопили, так би мовити, естафету проекту і розпочали його реалізацію з розробки Порад для батьків.

Ця творча робота відбувалась за методом «мозкового штурму», який запропонували, організували та провели колишні лідери ДРРС «СТРІЛА», а нині успішні студенти українських вишів Олег Мельник та Анна Білошапка.

«Мозковий штурм», дозволив депутатам та лідерам за короткий термін спродукувати основні поради батькам. Творча група представників Дарницької районної ради старшокласників «СТРІЛА» та Дитячого парламенту Дарницького району узагальнила всі поради батькам учнів закладів освіти, які надійшли від дітей та створила плакат – календар «Поради батькам на кожен день».

Плакати створені за сприянням Районного управління освіти і Центру позашкільної освіти самими дітьми і надруковані партнерами з групи компаній «Папірус».

В подальшому, юні депутати разом з лідерами «СТРІЛИ» поширюватимуть ці плакати – календарі у закладах освіти, серед учнів, їхніх батьків, на районних, міських освітніх заходах, виставках тощо.

За аналогічним алгоритмом депутати ДПДР та лідери «СТРІЛИ» мають створити Поради (рекомендації) у вигляді креативних плакатів, календарів для учнів та вчителів. І робота така вже проводиться.

На черговому робочому засіданні 24 лютого депутати Дитячого парламенту та лідери «СТРІЛИ» провели другий етап хакатону в рамках проекту «Я маю право!» за результатами якого були розроблені Поради учням та вчителям на кожен день.

Наразі відбувається їх узагальнення, в подальшому, на найближчому засіданні ДПДР та ДРРС «СТРІЛА» ці Поради мають бути обговорені та затверджені. Творча група депутатів і лідерів створить макети плакатів, календариків з Порадами, актив Парламенту знаходить спонсорів та друкарню для їх виготовлення. В подальшому  діти будуть розповсюджувати ці Поради в закладах освіти.

Офіційні сторінки у соціальних мережах Дитячого парламенту Дарницького району, Прес-комітету ДПДР, Дарницької районної ради старшокласників «СТРІЛА» розміщують і розміщуватимуть правову консультаційну інформацію, рекламні ролики соціально-правового спрямування та іншу довідкову інформацію, яка сприятиме реалізації загальнопросвітницького проекту «Я маю право!»

Депутати Дитячого парламенту та лідери учнівського самоврядування Дарницького району також захотіли розмістити на своїх власних сторінках у соцмережах інформаційно-довідкову, правову інформацію та відеоролики соціально-правового, роз’яснювального, рекомендуючого характеру.

Таким чином, робота щодо реалізації загальнонаціонального просвітницького проекту « Я маю право!», буде поглиблюватися і розширюватися.

До речі, слоган проекту: «ЗНАЮ! ДІЮ! ЗАХИЩАЮ!» означає, що громадянин знає свої права, користується ними і знає, що треба робити, коли його права порушують, захищаючи себе згідно з законами, а держава захищає громадянина і його права.

Отже, стратегічним завданням довгострокової національної програми «Я маю право!» є підвищення рівня знання українців щодо своїх прав у різних сферах життя, правової свідомості громадян та спроможності громад захищати свої права.

Так, у минулому році ключовими напрямами роботи в рамках проекту стали захист майна, захист бізнесу, протидія корупції у сфері освіти та роз’яснення громадянам їх прав. Відповідно цільовими аудиторіями, окрім інших, стали учні закладів освіти, студенти, їхні батьки, вчителя, педагоги.

Більше інформації про проект «Я маю право!» – на сайті та за номером 0(800)213103 (єдиний контакт-центр системи надання безоплатної правової допомоги).

Інф. Прес-комітету Дитячого парламенту Дарницького району

ВІТАЄМО З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ

Останні документи

Розпорядження Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації від 20.12.2023 № 856 "Про закріплення за закладами дошкільної освіти Дарницького району міста Києва території обслуговування"

Розпорядження Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації від 20.12.2023 № 856 "Про закріплення за закладами дошкільної освіти Дарницького району міста Києва території обслуговування"

Розпорядження Дарницької РДА від 04.10.2022 № 431 "Про визначення розміру плати для батьків за харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти Дарницького району м.Києва"

Розпорядження Дарницької РДА від 04.10.2022 # 431 "Про визначення розміру плати для батьків за харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти Дарницького району м.Києва". 

Наказ № 33 від 31.01.2022 Про режим роботи управління освіти Дарницької районної в місті Киеві державної адміністрації на період дії карантину

Наказ № 33 від 31.01.2022 Про режим роботи управління освіти Дарницької районної в місті Киеві державної адміністрації на період дії карантину

Наказ № 247 від 14.05.2021 "Про визначення відповідальної особи в управлінні освіти Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації за завантаження наборів даних"

Наказ № 247 від 14.05.2021 "Про визначення відповідальної особи в управлінні освіти Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації за завантаження наборів даних"

Розпорядження Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації від 23.02.2021 № 86 Про визначення розміру плати для батьків за харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти та школі-дитячому садку І ступеня Пролісок Дарницького район

Розпорядження Дарницької районної  в місті Києві державної адміністрації від 23.02.2021 № 86 "Про визначення розміру плати для батьків за харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти та школі-дитячому садку І ступеня "Пролісок" Дарницького району м.Києва"

Розпорядження вд 18.02.2021 № 75 Про закріплення за закладами загальної середньої освіти Дарницького району міста Києва територій обслуговування

Розпорядження вд 18.02.2021 № 75 Про закріплення за закладами загальної середньої освіти Дарницького району міста Києва територій обслуговування