29 | 03 | 2024

ХАКАТОН СПОНУКАВ ДО «МОЗКОВОГО ШТУРМУ». Депутати ДПДР взяли участь в проекті «Я маю право!»

20 січня 2018 року робоче засідання Дитячого парламенту Дарницького району присвятили розробці порад батькам діти, яких навчаються в закладах  загальної середньої освіти. Це був перший етап хакатону* учнівського самоврядування Дарницького району в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право!», що був ініційований Міністерством юстиції України.

Нагадаємо, що цей проект має на меті підвищення правової свідомості українців та інформування громадян щодо використання та захисту їхніх прав у повсякденному житті.

Учнівське самоврядуваня не залишилося осторонь від цієї ініціативи. На початку 2018 року в Департаменті освіти і науки, молоді та спорту міста Києва стартував правоосвітній хакатон, у якому взяли участь лідери учнівського самоврядування Києва.

Юні парламентарі Дарниці підхопили, так би мовити, естафету проекту і розпочали його реалізацію з розробки порад для батьків.

Ця творча робота відбувалась за методом «мозкового шутурму»**, який запропонували, організували та провели колишні лідери ДРРС «СТРІЛА», а нині успішні студенти українських вищів Олег Мельник та Анна Білошапка.

«Мозковий штурм» передбачав генерування та висування творчих ідей із зазначеної проблематики та відбувався за чотирма умовами: «немає поганих ідей, не критикуйте чужі ідеї, спирайтесь на ідеї інших людей, повернить собі думку про перевагу якості над кількістю».

Весела гра-тренінг, яким виявився насправді «мозковий штурм», дозволив депутатам за короткий термін спродукувати основні поради батькам. Спочатку, кожна команда визначила 20 порад, з них обрали 11 важливих, а з них: 7 найважливіших. Кожна команда презентувала ці поради всім учаникам тренінгу, при цьому виявилося, що деякі поради багато в чому збігаються.

Отже, всі вони були опрацьовані, узагальнені і розміщені у відповідній таблиці. Кожен депутат відмітив в таблиці три найбільш приоритетні, на його думку, поради. Таким чином відбулося рейтингове голосування за поради батькам. В подальшому, ці напрацювання будуть відредаговані і представлені на затвердження до Дитячого парламенту.

Серед найпопулярніших порад:

  • проводьте більше часу з дитиною;
  • більше довіряйте своїй дитині;
  • надавайте дитині право голосу в сім’ї;
  • вмійте прислухатися до думок дитини, її настроїв, почуйте дитину;
  • не порівнюйте свою дитину з іншими дітьми;
  • проводьте відверті бесіди;
  • завжди давайте право вибору дитині;
  • не нав’язувайте дитині свою волю, думки, бажання...

Як ми бачимо, основна частина порад стосується соціальних комунікацій між батьками і дітьми, адже відчувається заклопотаність дітей дефіцитом спілкування з батьками, слабкого взаєморозуміння і вказує на наявність проблеми – порушення міжособистісних комунікацій в сім’ях.

А як відомо, сім’я – це той первинний осередок, в якому починається і відбувається життя дитини, її дорослішання, формування як громадянина. Де за сприятливих умов дитина набуває початкових моральних знань, прилучається до міжособистісних відносин, що сприяє її соціалізації, готується до адекватного входження в інші мікрогрупи та макросоціум в цілому.

За аналогічним алгоритмом депутати ДПДР мають намір розробити поради (рекомендації) учням та вчителям. У підсумку, ця інформація має бути змакетована у вигляді інфографіки і розміщена на плакатах, які розповсюджуватимуться в закладах освіти, місцях масового скупчення дітей-учнів, їхніх батьків, на районних, міських освітніх заходах, виставках тощо. Це буде не лише корисна інформація, яка сприятиме налагодженню взаєморозуміння між дітьми-учнями, їхніми батьками та вчителями, а й своєрідна візитівка Дитячого парламенту Дарницького району.

В другій частині робочого засідання ДПДР  методист БДЮТ «Дивоцвіт» Сергій Власенко провів для депутатів тренінг з ораторського мистецтва. Робота в тренінгу також  рясніла жартами і веселими прикладами з життя.

Отже, у підсумку робочого дня ДПДР, юні депутати та представники районної Ради старшокласників «СТРІЛА» отрималі корисні знання, практичні навички зі швидкого висування та оформлення своїх творчих ідей, підтримали діями ініційований Департаментом освіти і науки, молоді та спорту міста Києва правоосвітній хакатон - створили проект порад батькам учнів.

Костянтин Бекещенко, координатор Прес-комітету ДПДР

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - https://druo.inet.ua/images/2018/parlament/01

* Хакатон (англ. hackathon) – захід, під час якого різні спеціалісти інтенсивно і згуртовано разом працюють над швидким розв’язанням якоїсь проблеми. Зазвичай хакатони тривають від одного дня до тижня. Деякі хакатони призначені для освітніх або соціальних цілей, але найчастіше задачею хакатона є створення повноцінного програмного забезпечення або нового продукту.

** «Мозковий штурм» (або «злива ідей», ґенерування ідей, англ. brainstorming) – популярний метод висування творчих ідей у процесі розв’язування наукової чи технічної проблеми, сеанси якого стимулюють творче мислення.

 

ВІТАЄМО З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ

Останні документи

Розпорядження Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації від 20.12.2023 № 856 "Про закріплення за закладами дошкільної освіти Дарницького району міста Києва території обслуговування"

Розпорядження Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації від 20.12.2023 № 856 "Про закріплення за закладами дошкільної освіти Дарницького району міста Києва території обслуговування"

Розпорядження Дарницької РДА від 04.10.2022 № 431 "Про визначення розміру плати для батьків за харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти Дарницького району м.Києва"

Розпорядження Дарницької РДА від 04.10.2022 # 431 "Про визначення розміру плати для батьків за харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти Дарницького району м.Києва". 

Наказ № 33 від 31.01.2022 Про режим роботи управління освіти Дарницької районної в місті Киеві державної адміністрації на період дії карантину

Наказ № 33 від 31.01.2022 Про режим роботи управління освіти Дарницької районної в місті Киеві державної адміністрації на період дії карантину

Наказ № 247 від 14.05.2021 "Про визначення відповідальної особи в управлінні освіти Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації за завантаження наборів даних"

Наказ № 247 від 14.05.2021 "Про визначення відповідальної особи в управлінні освіти Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації за завантаження наборів даних"

Розпорядження Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації від 23.02.2021 № 86 Про визначення розміру плати для батьків за харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти та школі-дитячому садку І ступеня Пролісок Дарницького район

Розпорядження Дарницької районної  в місті Києві державної адміністрації від 23.02.2021 № 86 "Про визначення розміру плати для батьків за харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти та школі-дитячому садку І ступеня "Пролісок" Дарницького району м.Києва"

Розпорядження вд 18.02.2021 № 75 Про закріплення за закладами загальної середньої освіти Дарницького району міста Києва територій обслуговування

Розпорядження вд 18.02.2021 № 75 Про закріплення за закладами загальної середньої освіти Дарницького району міста Києва територій обслуговування