18 | 04 | 2024

ПРОЕКТИ КОМІТЕТІВ НА ФІНІШНІЙ ПРЯМІЙ. Депутати ДПДР готуються до Другої Сесії

16 грудня депутати Дитячого парламенту Дарницького району представляли й обговорювали проекти, які підготували комітети Парламенту. Модератором заходу виступила фахівець з партисипативного планування, експерта із взаємодії влади та громади, віце-президент з розвитку країн Європи та Близького Сходу Міжнародного інституту культурних справ Світлана Саламатова. Вона вже вдруге люб’язно погодилася попрацювати з молодими парламентарями ДПДР.

Варто зауважити, що цього дня частина Дитячого парламенту поїхала на шаховий турнір, що проводився в рамках благодійного аукціона-виставки робіт вихованок Дарницького дитячого будинку-інтернату. Тому робоче засідання ДПДР проходило не в повному складі.

На розгляд аудиторії були представлені проекти від чотирьох парламентських комітетів.

Першим заслуховували проект «Рівні рівному» від комітету «Юнацька дипломатія». Презентували його Анастасія Заєць та Анна Левицька.

Основна ідея цього проекту міститься у бажанні підлітків надавати психологічну допомогу і здійснювати відповідні консультації дітей самими учасниками проекту та з залученням фахівців, зокрема «Клініки, дружньої до молоді». Робити це вони збираються в режимі 24/7. Амбіційні цілі, які ставлять перед собою проектанти, містять не лише надання анонімної моральної та психологічної допомоги, а й покращення, в перспективі, соціальних відносин у суспільстві між молоддю та дорослими.

Про правові, етичні та інші нюанси щодо здійснення такої діяльності, а також інші сторони проекту, ми казати, поки що, не будемо, бо це тема окремої розмови. Проте, комітет має власну думку, своє бачення на проблеми соціально-психологічного характеру учнівської молоді і підготували відповідний проект, що, на їхній погляд, має сприяти розв’язанню цих проблем. Проект виноситься на розгляд Другої сесії Дитячого парламенту.

Варто лише зауважити, що здійснювати соціально-психологічну допомогу, консультування, в правовій державі, мають право лише кваліфіковані фахівці, а здійснення зазначеної діяльності регламентується наявністю відповідної ліцензії (диплома, сертифікату). Щоб її отримати, потрібно навчатися за офіційною академічною програмою професійної підготовки, відпрацювати певну кількість годин під спостереженням кваліфікованого фахівця й мати встановлений мінімум професійного досвіду.

Наступний проект представляв Прес-комітет. Проект передбачає створення відповідного документу Дитячого парламенту - Концепції інформаційної політики ДПДР.

В цій Концепції будуть визначені мета, напрямки, цілі, принципи, форми і методи інформаційної політики Дитячого парламенту, обов’язки та повноваження піар-менеджменту, адмінів сайту, соцмереж, так званих, агентів впливу, відповідальних по зв’язкам з громадськістю, за зворотній зв’язок, а також розтлумачена термінологія, порядок дотримання етичних принціпів тощо.

Друга складова проекту це створення План-схеми структури Інформаційного середовища ДПДР з каналами комунікацій або взаємодії, напрямками дій, відповідальними за ці напрямки, базою даних, контактами тощо.

Разом все це стане підґрунтям для Інформаційного середовища ДПДР, тобто розгалуженої комунікації (інформаційно-організаційної партнерської мережі) ДПДР (між комітетами, між ДПДР і: учнівською спільнотою (у тому числі інших районів, міст), педагогами знз, батьківськими комітетами, профільними міністерствами та відомствами, КМДА, ВРУ, Київською міською Радою, райдержадміністрацією, РУО, науковими та освітніми установами, громадськими організаціями, вишами, ЗМІ тощо). Власне це і є кінцева мета проекту – налагодження і підтримка комунікацій, взаємних партнерських стосунків між Дитячим парламентом і зацікавленими персонами, організаціями, компаніями, установами тощо.

Представляла проект Каріна Кузнєцова, а допомагали їй та підтримували Ярослава Наумчук, Юлія Терещенко та координатор Костянтин Бекещенко.

Проект із загадковою назвою Bit Light+ підготував і представив Фінансово-економічний комітет. Основна мета проекту це, забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів Дарницького району «необхідною музичною апаратурою задля інтелектуального розвитку та відпочинку» учнівської молоді.

Дуже популярна тема, особливо коли мова йде про створення умов і можливостей у розкритті та розвитку музичних талантів школярів. Єдине, що багатьох збентежило це попередній кошторис цього проекту – 36 млн. грн.

Презентували проект Єлізавета Гавриленко та Поліна Курінна. Віримо, що вони знають, як і де знайти кошти на реалізацію своєї задумки.

Комітет «Культурні студії та мистецтво» представив проект Арт-простір CreativiTY.

Ідея міститься у створенні певного хаба – закладу, який би поєднував в собі освітній центр, вільний арт-простір і коворкінг, де могли б проводити лекції, конференції, освітні семінари, творчі вечори та майстер-класи. Презентували проект Марія Борова та Аліна Доманицька. До речі, під час відповідей на запитання було зауважено, а чому б такий арт-простір не зробити на базі Центру позашкільної освіти Дарницького району. Дівчата задумалися.

На жаль, дівчата крім слайдів не оформили свій проект як годиться за формою, яку було всім роздано, а читали свої чернетки зі смартфону та блокноту. Але на розгляд Другої сесії Дитячого парламенту доведеться оформлювати  проект за відповідними критеріями.

Світлана Саламатова встановила регламент презентацій, запитань та відповідей, надала можливість майже всім бажаючим поставити запитання і отримати від доповідачів відповіді. Також вона рекомендувала всім проектантам провести SWOT-аналіз власних проектів. SWOT-аналіз широко застосовується у процесі стратегічного планування і полягає в розділенні чинників і явищ на чотири категорії: сильних (Strengths) і слабких (Weaknesses) сторін проекту, можливостей (Opportunities), що відкриваються при його реалізації, та загроз (Threats), пов’язаних з його здійсненням.

В перервах між презентаціями проектів депутати мали змогу поспілкуватися один з одним, з гостями заходу, пограти в рухливі ігри. А попереду творча, кропітка робота з вдосконалення проектів з урахуванням нових рекомендацій і порад.

Докладніше

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - https://druo.inet.ua/images/2017/25/project

Костянтин Бекещенко, координатор Прес-комітету ДПДР

ВІТАЄМО З ДНЕМ НАРОДЖЕННЯ

Останні документи

Розпорядження Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації від 20.12.2023 № 856 "Про закріплення за закладами дошкільної освіти Дарницького району міста Києва території обслуговування"

Розпорядження Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації від 20.12.2023 № 856 "Про закріплення за закладами дошкільної освіти Дарницького району міста Києва території обслуговування"

Розпорядження Дарницької РДА від 04.10.2022 № 431 "Про визначення розміру плати для батьків за харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти Дарницького району м.Києва"

Розпорядження Дарницької РДА від 04.10.2022 # 431 "Про визначення розміру плати для батьків за харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти Дарницького району м.Києва". 

Наказ № 33 від 31.01.2022 Про режим роботи управління освіти Дарницької районної в місті Киеві державної адміністрації на період дії карантину

Наказ № 33 від 31.01.2022 Про режим роботи управління освіти Дарницької районної в місті Киеві державної адміністрації на період дії карантину

Наказ № 247 від 14.05.2021 "Про визначення відповідальної особи в управлінні освіти Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації за завантаження наборів даних"

Наказ № 247 від 14.05.2021 "Про визначення відповідальної особи в управлінні освіти Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації за завантаження наборів даних"

Розпорядження Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації від 23.02.2021 № 86 Про визначення розміру плати для батьків за харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти та школі-дитячому садку І ступеня Пролісок Дарницького район

Розпорядження Дарницької районної  в місті Києві державної адміністрації від 23.02.2021 № 86 "Про визначення розміру плати для батьків за харчування дітей у комунальних закладах дошкільної освіти та школі-дитячому садку І ступеня "Пролісок" Дарницького району м.Києва"

Розпорядження вд 18.02.2021 № 75 Про закріплення за закладами загальної середньої освіти Дарницького району міста Києва територій обслуговування

Розпорядження вд 18.02.2021 № 75 Про закріплення за закладами загальної середньої освіти Дарницького району міста Києва територій обслуговування